Makalede Neler Var ?
Malya Koyunu Özellikleri Nelerdir
Akkaraman Koyun ırkının Alman Et Merinosları ile melezleştirilmesi sonucu elde edilen koyun Malya Koyunu ırkıdır. Bu koyun ırkına ulaşabilmek için akkaraman – merinos kombinasyonundan 1. geriye melezler sağlanmış, bunlar da akkaraman koçlarıyla döllenmek suretiyle Malya Koyunu elde edilmiştir.
Melezleştirme sonucu elde edilen Malya Koyun Irkı canlı olarak 45- 50 KG kadar gelen, ince bir vücuda sahip olan ve yapağı verimi bakımından Akkaraman koyun ırkından daha verimli bir ırktır.
Bu ırkın vücuda genellikle beyaz renkte olmakla birlikte baş, boyun ve bacak kısımlarında siyah lekeler bulunabilmektedir. Kuyrukları yarım yağlı bir yapıya sahip olan Malya Koyun ırkı bir doğumda ortalama olarak 1 üzerinde yavru vermektedir. Ayrıca büyüme hızı da melezleştirildiği Akkaraman Koyun Irkından daha hızlıdır.
Bu ırk üretildiği Orta Anadolu Maliya Tarım İşletmesinde ve çevre bölgelerde özellikle Akkaraman Koyun Irkının ıslahında kullanılmakta olup yayılımı devam etmektedir.
Malya Koyunu Yayılma Alanı: Başta Kırşehir ili ve çevresi olmak üzere Orta Anadolu
Verim Yönü: Kombine, et ve yapağı
Malya Koyunu Genel Tanımı:
Akkaraman ırkı ile Alman Yapağı Et Merinosunun melezlenmesiyle elde edilmiştir. Merinos x Akkaraman G1 dişiler, Akkaraman koçlarına verilerek Malya tipi oluşturulmuştur. Bacaklar uzun ve vücut Akkaramandan daha iridir. Renk beyazdır, baş ve bacaklarda siyah lekeler bulunabilir. Baş ve boyun altı yapağılı, bacak alt kısımları yapağısızdır. Erkekler ve dişiler boynuzsuzdur. Yarım yağlı kuyrukludur. Kuyruk vücuda bağlantı noktasında geniş olup aşağıya doğru daralır.
Irka Özgü Ayırıcı Özellikler: Kurak iklime çok iyi uyum sağlamıştır.
Malya Koyunu Yetiştirme Koşulları:
Bozkır iklimine ve kurak şartlara iyi adapte olmuştur. Bakım ve besleme koşulları iyi olan işletmelerde yetiştiriciliği tercih edilir. Damızlık olarak yetiştiriciliği Malya Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde yapılmaktadır.
Malya Koyunu Görünüm Özellikleri
- Boyun ve baş altı yapağlıdır.
- Bacak alt kısmı yapağsızdır.
- Bacak bölgesi ve başda siyah lekeleri bulunabilir.
- Renk beyazdır.
- Koçlar ve koyunlar boynuzsuzdur.
- Kuyrukları yarım yağlıdır.
Malya Koyunu Verim Özellikleri
- Canlı Ağırlık Erkek 80 kg
- Canlı Ağırlık Dişi 60 kg
- Doğum Ağırlığı Erkek 4 kg
- Doğum Ağırlığı Dişi 3,5 kg
- Günlük Canlı Ağırlık Artışı 240 gram
- Süt Verimi 35 kg
- Laktasyon Süresi 90 gün
- Yapağ Verimi 2,7 kg
- Damızlık Yaşı 18 ay
- Kuzu Verim Oranı 1,2