Makalede Neler Var ?
ÜLSERATİF ENTERİTİS
Chalmers; hastalık etkeninin clostridium colinum olduğunu ileri sürmüştür. Hastalığa yakalanan kuşlarda aniden başlayan pis kokulu, sulu ishal vardır. Hayvanların iştahı iyi olmasına rağmen aşırı derecede zayıflamaktadır.
Kanatlılarda Ülseratif Enteritis Hastalığı Etkeni:
Clostridium grubundan Clostridium colinum.
Kanatlılarda Ülseratif Enteritis Hastalığı Hastalığın oluşumu ve semptomlar:
Ülseratif enteritis daha çok bıldırcınlarda olmakla birlikte genç tavuklar ve hindilerde de görülen akut bir enfeksiyondur. Hasta hayvanlar da kabarmış tüyler, halsizlik, diyare, kanlı dışkı ve biraraya toplanma görülür. Koksidiyoz hayvanları bu hastalığa predispozekılar. Mortalite bıldırcınlarda %100, tavuklarda %10 ‘dur. Semptomlar cocsidioz ve internal parazit’lerin semptomlarıyla benzeşir. Otopside barsak çeperinde ülserler görülür,karaciğer sarı-açık kahverengi renktedir. Dalak şişmiş ve hemorajiktir.
Kanatlılarda Ülseratif Enteritis Hastalığı Klinik bulgular:
İnfeksiyon bütün kanatlılarda görülmesine rağmen en duyarlı hayvanlar bıldırcınlardır. Hastalık ilk defa bıldırcınlarda görüldüğü için bıldırcın hastalığı adı ile de anılır. Diğer infeksiyonlar, özellikle koksidiyozis hayvanları bu hastalığa karşı predispoze kılar. Akut olaylarda hiçbir klinik belirti görülmez. Daha ileri olaylarda hayvanlarda sulu bir ishal görülür. Hasta hayvanların genel durumları bozuktur, halsizlik nedeni ile hareketleri kısıtlıdır, tüylerde kabarıklık ve gözlerde kapanma vardır.
Kanatlılarda Ülseratif Enteritis Hastalığı Otopsi bulguları:
Akut olaylarda duedenumda hemorajik enteritis tablosu vardır. Sekum ve ince bağırsaklarda nekroz ve ülserlere rastlanır. Karaciğer üzerinde sarı renkte kenarları düzensiz nekrotik odaklar vardır. Dalak hemorajiktir ve büyümüştür.
Kanatlılarda Ülseratif Enteritis Hastalığı Marazi madde seçimi ve gönderme şekli:
Yeni ölen hayvanlar ve hastalık semptomu gösteren birkaç kanatlı laboratuvara gönderilir.
Kanatlılarda Ülseratif Enteritis Hastalığı Koruma ve kontrol:
Antibiyotik tedavisi uygulanabilir. En etkili antibiyotik streptomisin dir. All in – all out kuralı korunmada önemlidir.